Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Παλαιστίνη

Με επιτυχία και μαζική παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου η εκδήλωση της Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα: «Με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά – Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας – Καμιά στήριξη και διευκόλυνση σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ισραήλ», με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Κώστας Κασμερίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και του Τομεακού Γραφείου Ηρακλείου του ΚΚΕ, ενώ μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε σκετς από την ΚΝΕ με θέμα αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ξεχώρισαν τα συνθήματα που με παλμό διατράνωναν τα μέλη κι οι φίλοι του ΚΚΕ, όπως: «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», «Λε- λε- λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, οι μόνοι υπερδύναμη είναι οι λαοί» κ.α.

Ο Μανώλης Συντυχάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με οργή και θλίψη το έγκλημα, που διαπράττεται αυτήν την ώρα στην παλαιστινιακή γη. Σε όλον τον κόσμο, από το Πακιστάν ως τις ΗΠΑ κι από τη Νότια Αφρική ως τη Σουηδία εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια εργαζόμενοι διαδηλώνουν με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!», απαιτώντας τον τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, που είναι εργαλείο της κατοχής και του καθεστώτος «απαρτχάιντ», που ασκείται από ένοπλους εποίκους με απόλυτη ατιμωρησία και με την προστασία ενός στρατού στην αποκλειστική τους υπηρεσία.

Ενώ στην συνέχεια υπογράμμισε το γεγονός ότι κράτη, αστικά κόμματα, ΜΜΕ, δημοσιολόγοι και δημοσιογράφοι εμφανίζουν την υπόθεση σαν να ξεκίνησαν όλα στις 7 Οκτώβρη, θέλοντας να αποκρύψουν ότι το Ισραήλ διαχρονικά δεν υπολογίζει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του απαξιωμένου πλέον από τη χειραγώγηση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΟΗΕ για τα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης και κινείται ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο συγκρότησης παλαιστινιακού κράτους. Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι προτιμούν την απλοϊκή και πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική θεωρία του «πολέμου των θρησκειών» ή αλλιώς του «πολέμου των πολιτισμών», σύμφωνα με την οποία όλα τα παραπάνω οφείλονται στη διαπάλη του εβραϊκού ή ακόμη και του εβραίο-χριστιανικού πολιτισμού με τον μουσουλμανικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κουταμάρα, μιας και αυτή η προσέγγιση σβήνει τις πραγματικές ταξικές αντιθέσεις, την πάλη των τάξεων, που είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της Ιστορίας.

Τόνισε, πως αν τραβήξουμε το «πέπλο» των αποπροσανατολιστικών απόψεων, που προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις διαφορετικές θρησκείες, ή την προσφιλή κατηγορία τους στην ισλαμική τρομοκρατία, τότε θα δούμε πως η αιτία όλων των παραπάνω είναι και πάλι ο καπιταλισμός! Ναι, αυτό το βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα, στο σημερινό του στάδιο, στο μονοπωλιακό στάδιο. Όταν πια ανάμεσα στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις εντείνεται η διαπάλη, που διεξάγεται και με κάθε μέσο, για την εκμετάλλευση όχι μόνον των εργαζομένων των χωρών τους, αλλά και άλλων χωρών, η διαπάλη για πρώτες ύλες, για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για γεωπολιτικά στηρίγματα και μερίδια των αγορών.

Και συνέχισε, πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ κι από κοντά και η ΕΕ, βρήκαν στην αστική τάξη του Ισραήλ και στο κράτος της εκείνον τον «σύμμαχο» που χρειάζονταν και που τους έδινε το δικαίωμα της επιδιαιτησίας με τις άλλες αστικές τάξεις της περιοχής, που κι αυτές επεδίωκαν την αναβάθμιση της θέσης τους. Κι αυτό το γεωπολιτικό «γαϊτανάκι», που παίζεται με ακόμη πιο άσχημο τρόπο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει ως θύμα του έναν ολόκληρο λαό – το λαό της Παλαιστίνης, που όλα αυτά τα χρόνια του υπόσχονταν μια Πατρίδα, αλλά το όνειρό του μένει ανεκπλήρωτο. 

Παράλληλα σημείωσε, πως το «μάρμαρο» το πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ, που είναι κι αυτός θύμα των πολιτικών που ακολουθεί η αστική τάξη του Ισραήλ και το κράτος της. Κι από αυτό το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με το ΚΚ Ισραήλ, στους κομμουνιστές του Ισραήλ, Εβραίους και Άραβες, που παλεύουν αυτήν την ώρα μέσα στο «στόμα του λύκου» και υψώνουν φωνή αντίστασης στην βαρβαρότητα κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Στην συνέχεια ανέδειξε ότι η αλληλεγγύη είναι το κοινό μόνο όπλο των λαών ενάντια στην αδικία, ενάντια στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση και υπογράμμισε: “Οι κομμουνιστές σε όλον τον κόσμο βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα για ένα ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Για να γίνει ο λαός της Παλαιστίνης νοικοκύρης στον τόπο του, για να αποτινάξει την ισραηλινή κατοχή και κερδίσει την εθνική και κοινωνική του απελευθέρωση!”

Τέλος έκανε αναφορά στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σημειώνοντας πως, η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη χώρα και θα την εμπλέξει ακόμη πιο βαθιά στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν και τη στήριξη της εγκληματικής επέμβασης του Ισραήλ, με τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων και παιδιών στη Γάζα. Αυτή η εγκληματική πολιτική μετατρέπει τη χώρα μας σε πιθανό στόχο αντιποίνων στην περίπτωση μιας ευρύτερης πολεμικής αναμέτρησης και πλήττει άλλους λαούς της περιοχής. Συνένοχοι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική είναι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας τόνισε ότι, οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά για να νικήσει η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε εμείς. Αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα της ηρωικής Ιστορίας του Κόμματος που συμπλήρωσε 105 χρόνια, ώστε, αν γενικευτεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, να μην επιστρέψουμε στον φαύλο κύκλο που γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τους πολέμους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί